Archive for: 4 lutego, 2016

W Łodzierzy gotowali po kaszubsku

0053 lutego w naszej szkole odbyły się warsztaty kulinarne z kuchni kaszubskiej,  które poprowadziła  Pani Anna Balcerzak autorka  książki pt.   ,,Potrawy stare i współczesne na każdą okazję”.  Młodzież z klasy III ZSZ o profilu kucharz pod opieką nauczycielki przedmiotów zawodowych Pani Renaty Szepel miała okazję wspólnie z autorka książki przygotować tradycyjne dania kuchni kaszubskiej m.in: chleb franciszkański, kiszkę kaszubską, kurę w potrawce, sos potrawkowy, frytki kaszubskie, ciasto szpinakowe i oszukaną czernine. Organizacja warsztatów kulinarnych z kuchni kaszubskiej to jeden z elementów naszej współpracy z łodzieską szkołą -wyjaśnia Ewa Ostrowska -Łukasiewicz prezes Zrzeszenia Kaszubsk-Pomorskiego w Miastku. Organizatorem warsztatów  był Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych  w Łodzierzy i Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie Oddział w Miastku.